Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Призраци във Венеция“ – паранормални престъпления около Еркюл Поаро?

2
Снимка: Форум Филм България

Темата за духовете е била централна за безброй произведения на изкуството. Много автори се надяват, че остава нещо след непреодолимата ни среща със смъртта. Силует, сянка, усещане за това, което сме били или почти неуловимо ехо, носещо се над света. В някои произведения духовете са ползвани за коварни отмъстители, друг път – за неочаквана подкрепа в труден момент. Знаем за безброй истории с призраци – срещаме ги във фолклора на страната си, в книги, във филми.

Ето защо ми беше толкова интересно да разбера по какъв начин ще разгледа темата носителят на Оскар – актьор, режисьор и сценарист Кенет Брана в „Призраци във Венеция“ – третият филм по книга на Агата Кристи, който се появи по кината съвсем наскоро. Британецът, освен, че се зае с режисурата на мащабните криминални продукции, влезе в кожата и на един от най-известните литературни детективи – Еркюл Поаро. С неподражаем мустак, чувство за симетрия и непобедими малки сиви клетки в главата си съвременният Поаро до момента разкри мистериите около „Убийство в Ориент Експрес“ и „Смърт край Нил“ – две от най-популярните творби на кралицата на криминалния жанр.

В актьорския състав на двата филма, освен неоспоримо талантливия Брана се включиха и имена като Мишел Пфайфър, Джони Деп, Уилям Дефо, Пенелопе Круз, Джуди Денч, Анет Бенинг и Гал Гадот. Все блестящи звезди на киното, които гледаме с интерес и обожание. Какво обаче Кенет Брана реши да направи с третия филм от модерната киновселена, посветена на книгите на Агата Кристи?

„Призраци във Венеция“

Макар и да се казва „Призраци във Венеция“, филмът заема елементи от книгата „Празникът на Вси светии“. Още един сюжет, посветен на престъпление, който Агата Кристи издава през 1969. В историята Еркюл Поаро, заедно със своята добра приятелка криминалната писателка Ариадни Оливър, трябва да разкрият кой е убиецът на удавената по време на хелоуинско парти Джойс. Двамата се впускат в това разследване, насред привидното спокойствие на английската провинция. Във филма, базиран на елементи от тази книга, Кенет Брана и сценаристът Майкъл Грийн решават да пренесат действието в Италия и, по-конкретно, в града на гондолите и каналите. Венеция. Където Еркюл Поаро е решил да се отдаде на заслужено пенсиониране, след драматичните събития около „Смърт край Нил“. 

Както можете да се досетите, спокойствието му не трае дълго. Въпреки че си е наел дори телохранител, който да го пази от нежелани срещи, път към него си пробива добрата му приятелка Ариадни Оливър. До тук, вървим почти по сюжета на книгата. Авторката на криминални мистерии обаче решава да покани прагматичния детектив на окултен сеанс, който ще се проведе в дома на оперна певица, изгубила гласа и любовта си към сцената след смъртта на дъщеря й. Нощта пада, и насред фойерверки и детски смехове, детективът се отправя към мрачното имение, издигащо се над венецианските води. А там, го очаква нещо повече от тъжни спомени и самота…

След като изгледах филма, в едно бях напълно сигурен – искам отново да ида до Венеция. Ако е възможно, улиците да са точно толкова празни, колкото бяха във филма. Виждаме града след Втората световна война, по - конкретно, през 1946, когато хората все още се възстановяват от преживените ужаси. Един от героите е особено засегнат от това.

Както и в предишните филми и тук костюмите на персонажите са на изключително високо ниво. Всеки един е толкова стилен, че много от зрителите, най-вероятно, ще си харесат някое сако или риза.

„Агата Кристи е най-популярната и обичана в света авторка на мистерии. Това е така, защото тя знае какво е нужно за една добра детективска история“ – казва Кенет Брана в промоционалните материали към филма и допълва – „Убийство в Ориент Експрес“ се занимаваше с темата за отмъщението, „Смърт край Нил“ бе посветен на алчността. 

„Призраци във Венеция“ ни задава въпроса – Остава ли нещо след нас?“ Носителят на Оскар и тук отдадено се превъплъщава в Еркюл Поаро. Ефектните му монолози и битката между паранормалното и рационалното, която героят води до самия край на филма, са сърцето на главната мъжка роля.

„Призраци във Венеция“

„Призраци във Венеция“ не е просто мистерия, посветена на убийство. Във филма има и паранормален елемент, това издига филма на друго ниво“, казва Тина Фей, която познаваме предимно като комедийна актриса. И тя се справя много добре като такава в новия филм за Еркюл Поаро. Ролята на Ариадни Оливър изисква и драматичен елемент, който тя умело добавя към вълненията на криминалната писателка.

Носителката на Оскар Мишел Йео е тази, която най-силно ме впечатли. Защото звездата на „Всичко, навсякъде, наведнъж“ тук влиза в ролята на медиум. Онази връзка с отвъдния свят, която връща героите на филма към една загуба, която може би ще се окаже престъпление…

И точно нейната роля се оказва пътят към основните въпроси, които продукцията си задава. Трябва ли да се страхуваме от духове? Или, може би, човешкото коварство е по-опасно?


Ще разберете само в „Призраци във Венеция“.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени