Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази основната си лихва на ниво от 5,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания основният лихвен процент остана непроменен след 14 поредни покачвания, което се смята за изненадващ ход от страна на Централната английска банка.

Комисията за паричната политика на банката гласува с пет срещу четири гласа, възможно най-малката разлика, за оставане на сегашният основен лихвен процент от 5,25%. Това стана след като вчера бе отчетен спад на инфлацията с повече от очакваното - до 6,7% през август от 6,8% през юли.

"Има увеличаващите се признаци за известно въздействие на по-строгата парична политика върху пазара на труда и върху инерцията в реалната икономика като цяло", се посочва в изявлението на АЦБ след края на днешното заседание, като се добавя, че общата инфлация и инфлацията в услугите са започнали да показват признаци на охлаждане през август. Централната банка обаче не изключи по-нататъшно затягане на паричната политика (повишаване на лихвите), ако инфлационният натиск продължи по-дълго от очакваното.

АЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще нарасне с 0,1% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Днешното решение на Английската централна банка слага край на най-продължителния последователен период на затягане на коланите в най-новата история на институцията.

Финансови експерти обаче предупреждат да не се прибързва с оптимистичните изводи, защото при положение, че четири от деветте членове на комисията са гласували за повишаване на цените на заемите, на следващото гласуване лихвите лесно могат да бъдат вдигнати отново.

Директорът на банката Андрю Бейли коментира, че "новината е добра, но няма място за самодоволство". Далеч по-оптимистичен бе министърът на финансите Джеръми Хънт, който каза, че "приливът се обръща срещу високата инфлация". Той допълни, че правителството е на път да се справи с инфлацията тази година и че неговият план е единственият начин да се намалят лихвите и ипотечните проценти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна