Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК наложи глоба на Intel за злоупотреба с господстващо положение на пазара на процесори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия отново наложи глоба на производителя на микропроцесори Intel за установена по-рано злоупотреба с господстващо положение на пазара на процесори х86. През 2022 г. санкцията бе частично отменена от Общия съд на ЕС. Този път глобата е 376,36 милиона евро.

Комисията наложи през 2009 г. глоба на Intel от 1,06 млрд. евро, след като установи, че компанията упражнява два вида незаконни практики – т. нар. "голи ограничения" и условни отстъпки. В първия случай от Intel са плащали на производители на компютри, за да спрат или забавят пускането на специфични продукти, съдържащи произведени от конкуренти чипове х86. Във втория случай от технологичния гигант давали отстъпки на производители, за да купуват от Intel всички или почти всички свои чипове от споменатия вид.

Миналата година обаче Общият съд отмени санкцията на Комисията в частта й за условните отстъпки. Същевременно магистратите потвърдиха, че "голите ограничения", практикувани от Intel, представляват злоупотреба с господстващо положение. В крайна сметка Общият съд обаче отмени цялата наложена от Комисията глоба, след като стигна до извода, че не може да постанови размера ѝ, отнасящ се само за "голите ограничения".

Днешното решение на Комисията се отнася само за споменатото нарушение. Според Брюксел "голите ограничения" били практикувани между ноември 2002 г. и декември 2006 г. Те се състояли в плащане от Intel на Hewlett-Packard Company (HP), Acer Incorporated и Lenovo. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени