Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В САЩ започна наказателно производство срещу сенатора Боб Менендес и съпругата му

Сенаторът от Демократическата партия на САЩ Боб Менендес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ започна наказателно производство срещу сенатора от Демократическта партия Боб Менендес и съпругата му Надин. Те са обвинени в корупция и използване на влияние за лична изгода.

При обиск в дома на Боб Менендес са открити в пликове, гардероби и дрехи над 480 000 долара в брой, 70 000 долара в сейфа на съпругата му, бижута и около килограм златни кюлчета на стойност над 100 000 долара. За сега не може да бъде доказан законният производ и на луксозен автомобил.

Според прокурорите 69-годишният  Сенатор  е обвинен за влияние при наказателни разследвания и натиск за назначаване на федерален прокурор в Ню Джърси, както и за незаконни бизнес сделки. Твърди се, че той е лобирал в полза на правителството на Египет. 

Менендес е обвинен още , че със съпругата си са приемали стотици хиляди долари подкупи и от трима бизнесмени от Ню Джърси.

Часове след обвиненията губернаторът на щата Фил Мърфи поиска незабавната оставка на Боб Менендес. Към него се присъединиха още демократи, но Менендес отговори, че няма да ходи никъде, а лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза, че докато въпросът бъде решен, сенаторът ще се оттегли като председател на комисията по външни отношения.

За 10 години това е второ обвинение към  Менендес в корупция.  През 2018 г. срещу него е заведено подобно наказателно дело, но съдът тогава го прекрати, след като съдебните заседатели не  можаха  да постигнат споразумение относно вината на сенатора.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.