Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска онлайн платформите да увеличат инвестициите в проверката на факти

Вера Йоурова
Снимка: БТА

Онлайн платформите в ЕС да увеличат инвестициите в проверката на фактите, най-вече в малките страни-членки и на малките езици в ЕС, поиска заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

По-късно днес трябва да бъде огласен докладът на платформите, подписали Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Кодексът е подписан от 44 страни, включително най-големите онлайн платформи като "Фейсбук", "Гугъл", "Ютюб", "Линкд ин", "Тик-Ток". "Екс" (бившиа "Туитър") вече не е част от Кодекса, каза Йоурова. Това е и платформата с най-големи дезинформационни или подвеждащи постове.

"Едно от главните ми послания към подписалите страни е да бъдат наясно с контекста - руската война в Украйна и предстоящите европейски избори са специално заплашени от дезинформация. Рискът е особено сериозен", предупреди Йоурова. 

Фалшиви новини съпътстват и насрочените за уикенда парламентарни избори в Словакия.

"Словакия беше избрана като страна, в която има плодородна почва за руския прокремълски наратив", каза тя. 

Борбата с фалшивите новини трябва да се води с оглед на Законодателния акт за цифрови услуги. Той е правно обвързващ и големите платформи трябва да го спазват, каза еврокомисарят. 

От Комисията помолили компаниите да наблюдават специално съдържанието, свързано с войната в Украйна. Премахнати са предимно руски наративи, уточни еврокомисар Йоурова. Става дума за твърдения, че руснаците имали право да нападнат Украйна, защото украинците са фашисти, нямат право на живот и на своя страна. Това е доминиращият наратив още от нашествието в Крим през 2014 г. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна