Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

27 септември е Световен ден на туризма

Снимка: Мая Щърбанова

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. Той се чества от 1980 година насам, като датата отбелязва годишнината от приемането на устава на Световната организация по туризъм през 1970 г. През 2023 година Световната организация по туризъм подчертава необходимостта от повече и по-добре насочени инвестиции за хората, за планетата и за просперитета, предаде репортер на БНР.

Световният ден на туризма през 2023 година ще бъде призив за действие за развитие и инвеститорите от частния сектор да се обединят около нова стратегия за зелени инвестиции в сектора. Това, което доминира като настроение в българското Министерство на туризма през тази година е мобилизация за изпълнение на заплануваното до края на 18 месечния период на програмата за управление, посочи заместник министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя заяви, че предстои да бъде направено обобщение за протичането на летния сезон:

"27 септември е хубав празник - Световен ден на туризма, а туризмът е призван да създава позитивни и добри емоции. Трябва да се включим в общата емоционална атмосфера, което, разбира се, не бива да ни пречи и да се вглеждаме в онова, което трябва да подобрим в работата си или да поправим, ако се налага".

В този ден България е домакин и на срещата на борда на директорите на Европейската туристическа комисия, което е знаково събитие, според Георгиева.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени