Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Маринов, магистър-фармацевт:

Липсва навременна и обективна информация за потреблението на лекарства в страната

България е една от водещите по брой аптеки на глава от населението

| Интервю
Димитър Маринов БФС лекарства
Снимка: Личен архив

Различни са причини за недостига на лекарства в България. Страната няма как да повлияе на големите производители, когато те имат проблеми с производството или логистиката. Това, че сме малък пазар, ни прави не особено привлекателни, особено за новите лекарствени продукти

"Причините са много и разнообразни, съответно подходите за решаване на проблема или по-скоро за ограничаване на мащабите на проблема са различни и комплексни."

Това казва в интервю за БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той коментира, че когато има производствени проблеми за някой производител или логистични затруднения, свързани с различни външни фактори, те трудно могат да бъдат повлияни.

"Това, което трябва да си оправим, е вътрешният пазар", допълва магистър-фармацевтът.

В страната липсва навременна и обективна информация за потреблението на лекарства.

"Въпреки, че нормативно е заложено все още нямат възможност да виждат в складовете дали има, или няма даден лекарствен продукт“, казва той.

83% от сигналите за липсващи лекарства на европейски нива са за заменими лекарствени продукти, сочи проучване. България е една от държавите, в които няма разрешена генерична замяна

Страната ни е фонемен, тъй като въпреки записаното в закона има едни и същи собственици на вериги от аптеки, складове и дори производители.

От Българския фармацевтичен съюз ще разяснят какво представлява системата СЕСПА, която следи количествата лекарства, заплащани от НЗОК.

От съсловната организация определят като "замитане на проблема" опитите за "решаване" на проблема с достъпа до лекарства и фармацевтична грижа в малките населени места, където няма аптека, чрез мобилни аптеки, вендинг автомати, онлайн продажби или отпускане от неквалифициран персонал. 

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.