Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изгубената София уловена в новата книга на Николай Братоев-Крижицки - "Стъпки..."

Снимка: Радио София

"Стъпки..." е новата книга с разкази на Николай Братоев – Крижицки, в която той представя изгубени места от стара София. В нея са поместени и десетки снимки, които ни връщат назад във времето, пренасяйки ни в някои несъществуващи, а други променени места в София между 20-те и 40-те години на миналия век.

В предаването "Радиокафе", Николай Братоев – Крижицки каза, че новите разкази са 25 и са продължение на предишната негова книга "Ръкавелите на стария полковник".

„Озаглавил съм я "Стъпки...", тъй като единият от разказите се казва "Стъпки по улица Хан Аспарух", казва авторът и допълва, че историите в книгите му са истински и са като разпилян пъзел.

"Това са истории, които са се случили на различни хора. Те ги разказват на свои внуци, правнуци. Освен това и страстта ми за събиране на снимки. Всяка снимка си идва с някаква история. Някои истории съм ги компилирал в един разказ. София е бил малък град преди войната. Много хора са се срещали, дори да не са се познавали. Затова реших да кръстосам техните истории", споделя Николай Братоев – Крижицки.

За "Стъпки по улица Хан Аспарух", той обясни, че когато е бил брокер на недвижими имоти, в един от предлаганите апартаменти забелязва стар бойлер и започва да се интересува от историята зад него, стигайки до стар дъб в двора на кооперацията (какво общо има между двете ще разберете от книгата).

В предговора на "Стъпки..." Николай Братоев – Крижицки е определен като "ловец на мигове и прашинки", тъй като книгите му дават изключително историческа фактология, "която ще даде пълна представа на всеки читател за времето, личностите и историята на града ни преди 100 години".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени