Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежката "Екуинор" подписа 5-годишен договор за доставка на газ за австрийската OMV

Съоръжение на Equinor за получаване и обработка на природен газ от находището Snohvit в Баренцово море, Норвегия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката държавна енергийна компания "Екуинор" подписа 5-годишен договор за доставка на природен газ за австрийския консорциум OMV.

От октомври норвежкото дружество "Екуинор" ще доставя 12 тераватчаса природен газ годишно на австрийската енергийна компания.

Тези доставки са в допълнение към обемите синьо гориво, осигурявани в рамките на съществуващите вече договори. Природният газ ще бъде доставян на OMV на "пазарни цени", обявиха двете компании. 

Новият договор е част от усилията на Австрия да разнообрази източниците си на природен газ, която е сред най-силно зависимите от Русия европейски държави за доставките на синьо гориво.

Страната купува от Русия близо една трета от необходимите ѝ количества.

"Миналата година "Газпром" се опита да притисне Австрия като намали договорените доставки до едва една трета. Ако Русия отново реши да прекрати или намали доставките, правителството трябва да се погрижи за енергийната и икономическата сигурност на страната. Газохранилищата ни са запълнени над 90 процента от капацитета", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в Осло. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени