Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ООН: Над 2500 мигранти са загинали в опит да достигнат Европа

Дървена лодка с мигранти край бреговете на Либия.
Снимка: БТА

От Агенцията на ООН за бежанците обявиха, че около 186 хиляди мигранти са пристигнали, прекосявайки Средиземно море от началото на годината досега в Европа, предава АФП. 

Най-много от тях - 130 хиляди -  са влезлите на италианска територия. Бреговете на Тунис са били начална отправна точка за 102 хиляди бежанци, а на Либия - за 45 хиляди. Освен към Италия, лодките с мигранти са пътували също към Гърция, Испания, Кипър и Малта.

50 хиляди нелегални влизания са регистрирани от началото на на тази година в ЕС, а подадените мобли за убежище са над 600 000.

Над 2500 мигранти са загинали или са в неизвестност при опити да пресекат Средиземно море и да достигнат бреговете на Европа от началото на годината досега, съобщават от Върховния комисариат по бежанците. За сравнение за същия период на миналата година хората загубили живота си или изчезнали във водите на морето, са около 1700.

До няколко дни ще бъде постигнато споразумение между страните членки на Европейския съюз по Кризисния механизъм за разпределянето на мигранти, съобщи в Брюксел еврокомисарят Илва Йохансон след заседание на съвета "Правосъдие и вътрешни работи". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени