Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания издава монета от 40 евро за пълнолетието на престолонаследничката принцеса Леонор

Испанската престолонаследничка принцеса Леонор във военната академия в Сарагоса, Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Навършването на пълнолетие от испанската престолонаследничка – принцеса Леонор, освен с официалните церемонии, ще бъде отбелязано и с издаването на нова юбилейна монета. Монетният двор вече представи проекта ѝ, а сеченето ѝ ще започне в началото на следващия месец.

Принцеса Леонор навършва пълнолетие на 31 октомври. Вече тече подготовка за церемонията, на която тя ще се закълне в Конституцията в Конгреса на депутатите. Събитие, изпълнено със символика не само за Кралския дом, но и за цяла Испания. 

В знак на почит Монетният двор ще пусне за продажба нова колекционерска монета. Тя ще бъде отсечена през четвъртото тримесечие на годината и ще се издаде в ограничен тираж от 1 милион броя. Това е установено със заповед на министерството на икономиката, от където уточняват, че "номиналната стойност" на монетата ще е 40 евро. Тя ще тежи 18 грама и ще е с диаметър от 33 милиметра. На лицевата ѝ страна ще бъде гравиран ликът на принцеса Леонор, с надпис "Фелипе VI крал на Испания" в горната част и "принцеса Леонор" в долната. 

На обратната страна на монетата ще бъде изобразен гербът на принцесата на Астурия, надпис "40 EURO" и "18 години Нейно кралско височество Принцесата на Астурия“. Разпространението на монетата ще става чрез Централната банка на Испания, Монетния двор и определените публични и частни субекти, които ще ги разменят на същата номинална стойност, на която е и тя. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна