Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Баскетболен турнир в София отдава почит към Атанас Голомеев

Атанас Голомеев
Снимка: http://www.fiba.basketball/

Почит към паметта на легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев ще отдадат всички участници в 15-тия международен турнир за момчета до 12-годишна възраст „БУБА Къп Емануил Божков“. 

Организаторите са приготвили видео, с което да припомнят успехите и заслугите на големия баскетболист, приет през 2019 година в Залата на славата на Международната федерация (ФИБА), а официалната церемония по откриването на турнира ще започне с минута мълчание.

България загуби Голомеев, известен с прякора Змея, на 12 август тази година. Бившият център на Левски участва на пет европейски първенства, в които националният отбор се нарежда в топ 8 в периода от 1969-а до 1977 година. На шампионатите в Испания през 1973-а и в бивша Югославия през 1975-а той реализира общо 316 точки, което го превръща в топстрелец в Европа. Освен това попада в Идеалния тим на четири европейски първенства – през 1971, 1973, 1975 и 1977 година. През 1991-а ФИБА го обяви за един от 50-те най-добри баскетболисти в историята. Името Атанас Голомеев се нарежда до тези на Владе Дивац, Дражен Петрович, Радивой Корач, Дино Раджа, Александър Белов, Сергей Белов, Арвидас Сабонис, Александър Волков, Никос Галис и други.

Гост на откриването на 15-тото поредно издание на „БУБА Къп Емануил Божков“ ще бъде друга легенда на българския баскетбол – бившият капитан на националния отбор Тодор Стойков. Освен, че бе пример за малките баскетболисти в България дълги години, Стойков изигра и сезон с екипа на испанския Валенсия.

В първия мач от турнира домакините от БУБА Баскетбол победиха испанските си връстници със 105:34.

Днес програмата на турнира в зала „Триадица“ предвижда:

14:00 ФОКА (Крагуевац) – БУБА Баскетбол

17:00 Валенсия – Арис

19:00 Виена Юнайтед – ФОКА (Крагуевац).


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени