Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фани Цуракова: Описвам това, което някога е било, в съчетание с това, което чувствам сега

Фани Цуракова, психиатър в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Снимка: Мая Данчева

"Когато за първи отидох в Париж, най-интересни ми бяха местата, които са описани от Виктор Югов "Клетниците" и на Богомил Райнов описанието на букинистите. Тогава ми станаха интересни онези неща, които са описани в големи литературни произведения или пък са свързани с известен автор", разказа за "Нощен Хоризонт" д-р Фани Цуракова.

"Излет в спомена" е новата книга на д-р Фани Цуракова с литературни пътеписи. В сборника са събрани текстове, описващи места от известни литературни произведения или свързани с популярни автори. 

Д-р Цуракова е психиатър в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ и автор на романи и детски книги. По-характерен за нейното творчество е криминалният жанр. 

"Така изкушението творецът да види естеистичната форма на нещата, да бъдат обобщени, различава писателя от обикновения турист. Така и аз с мои пътешествия, дири по време на командировка, написах част от книгите си. 

Размисълът за мястото, което е описано, за автора, за героя, това е общото в моя сборник от 22 пътеписа - "Излет в спомена".

Така и за книгата "Алиса в страната на чудесата", авторът на книгата има синдром, известен като Синдрома на Алиса. Така че, Алиса съм я видяла в болницата, която работи, и на мястото, в което е работил нейният автор - в Оксфорд, поясни още д-р Цуракова.

"Описвам моите преживявания, когато стъпвам на това място, асоциации със своя живот, със своето минало и с това, което е било някога в това произведение и което е сега. 

Така е и с войната в Украйна сега, идеята, че никога няма да има война, но очевидно е, че спиралата на масовото човешко поведение ни застига, каза д-р Цуракова.

"Предварителните планове за едно произведение, биха оставили текстът доста сух. Всеки образ носи в себе си в миналото, не може да бъде по-друг начин, "Времето е в нас и ние сме във времето", казва Апостолът, допълни още д-р Цуракова.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.