Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Върбицалиев мечтае да се състезава на „Льо Ман“

Калоян Върбицалиев
Снимка: Личен архив

Да се състезава на легендарната писта „Льо Ман“ – това е мечтата на Калоян Върбицалиев, който е един от най-обещаващите български автомобилни състезатели. Тази година талантът записа своя първи сезон  в марковия пистов шампионат Мазда MX-5 Cup в Нидерландия.

„Този сезон беше най-трудният в кариерата ми до момента. Това беше първият сезон, в който карам кола, професионално. Ако трябва да променя едно нещо, то може би ще е ….не късметът, а това да се уча по-бързо от грешките на другите, защото аз мога да се науча и да променя моите грешки, но виждайки грешките на другите, не успях да ги асимилирам и да се променям достатъчно бързо спрямо тях. Всички останали пилоти карат в този шампионат между 2 и 5 години, а това прави нещата доста по-тегави, защото те имат много повече опит с колите и с пистите. Добро предизвикателство е, ако успея да премина през него ще бъде доста приятно. Любимата ми писта тази година е "Спа". Там бях най-бърз и се борих за победа в първото състезание. "Спа" за мен е най-добрата писта, на която някога съм карал“, това сподели специално за БНР Калоян Върбицалиев.


Зад гърба на Калоян винаги е неговото семейство – баща му Йордан, който е бивш президент на федерацията по картинг и неговият брат Николай, който е откривател на българската надежда за първи пилот във Формула 1 Никола Цолов.

„Баща ме е строг с мен за нещата от живота. Брат ми ме научава много за самия спорт и за начина, по който трябва да вървиш по пътя към успеха в този спорт“, добави пилотът.

Именно с Никола Цолов в края на седмицата Калоян ще кара във в картинг състезанието “ЕКО 24 часа на България“. Домакин на надпреварата в неделя ще е  обновената картинг писта край Враца. Двамата ще имат за съперници многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик - Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“ и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.


„Ще бъде сблъсък на това състезание. Макар Чой да не кара картинг, той е истински спортист и много сериозен атлет. Той е малко или много е мой ментор. Много е успешен като човек и може да те научи на много за спорта.  Може да те научи на много за начина на мислене и начина, по който се минава по този път. Винаги е с много хъс и е много отдаден към всичко, което кара. Със сигурност ще иска да ни се опълчи, но се съмнявам да успее.“, споделя още Върбицалиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна