Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Необичайни горещини в Испания, Португалия и Южна Франция

Снимка: БТА

Необичайно високи температури бяха отчетени в много райони на Испания, Португалия и Южна Франция. Очаква се горещата вълна да продължи до вторник.

Между 5 и 15 градуса по-високи температури от обичайните бяха измерени в Испания и Португалия. На места бяха надхвърлени 35 градуса, сочат данни на метеорологичните агенции.

И за днес в синоптичната прогноза за Испания фигурират високи стойности - около и над 30 градуса почти в цялата страна, а в градове като Севиля и Кордоба в южната област Андалусия - до 37. 

Испанските синоптици очакват горещата вълна в страната да продължи до понеделник. Медиите коментират, че октомври идва с горещини, типични за август след продължителен летен период, в който още през април беше много топло.

 В Португалия прогнозите са за над 30 градуса до вторник в цялата страна без няколко крайбрежни района. Температурите са с 5-8 градуса над средните стойности за сезона.

В Южна Франция също се очаква термометрите да показват около 35 градуса в понеделник и вторник.

Ню Йорк пък преживя един от най-дъждовните си дни от десетилетия. Силната буря причини наводнения в най-многолюдния град в САЩ и беше обявено извънредно положиение. Много от линиите на метрото и улиците бяха залети, а терминал на летище "Ла Гуардия" беше затворен. Приземните етажи на много сгради също бяха наводнени. Засега няма данни за загинали и пострадали тежко хора.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени