Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Американското правителство може да спре работа след по-малко от 24 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране.

Предложението на двупартийния Сенат правителството да бъде финансирано краткосрочно до 17 ноември, което да включва помощ за Украйна, "няма път напред и е мъртво при пристигането си". Тази позиция изрази председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Републиканецът Маккарти е под силен натиск, тъй като съпартийците му в Камарата не успяха да се обединят около план за предотвратяване на спирането на дейността на американската администрация на фона на съпротивата на 21 твърдолинейни консерватори срещу приемането на краткосрочно удължаване на финансирането. 

Днес се очакват допълнителни гласувания, но все още не е ясно какво ще бъде подложено на гласуване, при очевидна липса на консенсус.

По-рано Маккарти заяви, че помощта за Украйна трябва да отпадне от законопроекта на Сената.

От Белия Дом коментираха, че евентуално спиране на работата на правителството на САЩ ще се отрази негативно на брутния вътрешен продукт. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.