Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кипър възстановява финансовите си перспективи 11 години след банковата криза

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
11 години след банковата криза Кипър възстановява финансовите си перспективи, като кредитният му рейтинг излиза от категорията "боклук" и се връща в инвестиционен клас с новата оценка на международната агенция Moody's. 
Президентът Никос Христодулидис изрази днес "дълбокото си удовлетворение" от този успех и благодари за него на кипърския народ.

Международната агенция Moody's повиши с две степени кредитния рейтинг на Кипър (от Ba1 на Baa2) до "инвестиционно ниво", а перспективата на страната - от "положителна" на "стабилна".

Президентът Никос Христодулидис приветства днес двойното подобрение на кипърската икономика, като посочи, че то е постигнато "с жертвите на кипърския народ, на когото съм дълбоко благодарен, както и с разумната, отговорна и дисциплинирана фискална политика през последните години“.

Според него възстановяването на инвестиционния рейтинг ще се превърне в нови перспективи и възможности, привличане на качествени инвестиции и създаване на работни места.

Той увери, че правителството ще засили динамичния курс на икономиката и ефективната социална политика.

Moody's бе първата от четирите големи международни инвестиционни къщи, която понижи кипърската икономика до степен "боклук" през октомври 2012 г. и последната от тях, която сега я постави отново в инвестиционна категория.

В съобщението ѝ се посочва, че промяната отразява "широкообхватни и устойчиви подобрения" в Кипър в резултат на "извършени и продължаващи реформи".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.