Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Партията на експремиера Роберт Фицо печели парламентарния вот в Словакия

Роберт Фицо пристига в щабквартирата на партията си след края на изборния ден, 30 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи либералния си съперник на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс, позовавайки се на почти окончателни резултати от вота в събота.

След преброяването на 98% от гласовете  партията на Фицо Смер – Социална демокрация води с 23,37% от гласовете. Либералната "Прогресивна Словакия" (ПС) следва с 16,86%, а  "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в решаващ фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Правителство, ръководено от Фицо и неговата партия Смер-СД,  Словакия, член на НАТО, би се присъединило към Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.

Тя може да се съюзи с "Глас", която се отцепи от Смер-СД през 2020 г., с националистическата Словашка национална партия, която спечели 5,68 на сто от гласовете.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.