Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протестите на енергетици и миньори продължават, чакат правителството да преосмисли решенията си

Пътят Кюстендил-Дупница днес в 12 ч. бе блокиран. Миньори и енергетици от Бобов дол блокираха за 40 минути второстепенния път в м. Бинека в знак на протест. Ако не се изпълнят исканията им, утре в 9 ч. отново ще блокират АМ Струма".
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков очаква в 16:00 часа в Министерския съвет среща с протестиращите енергетици и миньори. Засега министър-председателят има отказ от страна на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Представителите на ресорните федерации също отказват разговорите.
Протестиращите заявяват, че дават шанс на правителството до края на деня да преосмисли решенията си. В противен случай са готови за по-мащабни протестни действия. 
Същевременно полиция и протестиращи се договориха временно да бъде пуснато движението през Прохода на републиката. Ще се пропускат превозни средства до 12 тона.

Очаква се блокадата да бъде вдигната от 16:00 до 20:00 часа днес, след което движението ще бъде спряно отново. 

Утре отново ще бъде пуснат трафикът - от 6:00 до 10:00 сутринта. 
Магистрала "Тракия" в района на Стара Загора остава блокирана, спряно е движението по Подбалканския път в района на Гурково.

Междувременно протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори от мини "Отрит въгледобив" вдигнаха блокадата на пътя Кюстендил - Дупница. Протестът продължи около час и в него се включиха също граждани от Дупница и Бобов дол.

В двете посоки се образуваха колони от чакащи да се качат или идващи откъм автомагистрала "Струма" моторни превозни средства.

Организаторите казаха, че са се събрали около 200 коли, на място имаше изпратена полиция, до напрежение не се стигна.

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ "Бобов дол", като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала "Струма". Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът от ТЕЦ "Бобов дол" Иво Димитров посочи:

"Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре нови неща - ще видим в София ли ще е, тука ли пак започваме, но вече говорим за по-мащабни неща.

За срещата, предложена от премиера Николай Денков в 16:00 часа, каза: "Лично ние няма да отидем. Такъв е призивът на двата национално представени синдиката".


Работници в мината и Топлофикация в Перник блокираха малко след 12:00 ч. републиканския път София- Кюстендил за 10 минути. Движението беше спряно и в двете посоки. Образуваха се колони от автомобили.

Протестът и днес, както и вчера, е предупредителен, но стачната готовност остава, са категорични миньорите и енергетиците:

"Девет години ми остават до пенсия. Какво правя с тези девет години при положение, че ни затворят? Кой ще ме наеме като нов работник някъде? В коя сфера?"

"Пратени са плановете, ама какви са тия планове? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е основното. То вече единствено в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има", споделиха енергетиците.

В протеста участваха и директорите на най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мин индъстри" Здравец Евтимов и на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев:

"Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, готови сме и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и не се върнат плановете за преразглеждане, тъй като, знаете, в тях нито има справедливост, нито има преход. Просто така са кръстени", заяви Здравец Евтимов.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.