Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ПП-ДБ внасят предложенията си за реформи в службите

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" да внесат законодателните си предложения за реформи в службите за сигурност. Това заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков в петък миналата седмица във видеоизявление, публикувано в социалните мрежи. Идеята е военното и цивилното разузнаване да бъдат слети в Единна разузнавателна служба.

Срещу това предложение се обявиха ГЕРБ-СДС и ДПС с мотив, че това не бива да се случва във време, в което се води война в Украйна.

В знак на протест другият съпредседател на ПГ на ПП ДБ Атанас Атанасов подаде оставка от председателския пост в Комисията за контрол над службите.

Измененията са в два закона -  за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и за Националната служба за охрана, потвърдиха за БНР източници от формацията. 

Едно е сигурно на този етап обединяването на военното и цивилното разузнаване в Единна разузнавателна служба се отлага. Причината е липсата на подкрепа, след като от ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че такава дълбока промяна не е удачна в ситуация на война в Украйна.

Променя се механизмът за назначаване на ръководители. Сега те се предлагат от правителството, а президентът издава указ. Предлага се в Държавна агенция "Разузнаване" отново правителството да номинира, но те да бъдат гласувани от парламента след публични изслушвания в комисии. В служба "Военна информация" се допускат две възможности – когато директорът е цивилен и когато е военен, назначаването ще се прави по различен начин – с гласуване в парламента в единия случай, и с указ на президента, в другия.

Въвежда се мандатност на заемане на поста. Предвижда се и засилен парламентарен контрол от ресорната комисия за контрол над службите.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов настоява за увеличаване на финансирането на оперативната дейност на службите.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.