Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Броят на протестиращите на АМ "Тракия" се увеличава, движението по обходните маршрути е натоварено

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания. Това са предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", гарантиране на работата на ТЕЦ-овете в пълен капацитет до 2038 година, изработване на енергийна стратегия, отлагането на либерализацията на енергийния пазара за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност на домакинствата, прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове и отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони. Синдикатите очакват покана за среща с депутати в Народното събрание днес или утре. 

Броят на протестиращите на магистрала "Тракия", с напредването на деня се увеличава, а заради блокираните пътища движението по обходните маршрути е натоварено. Край Гълъбово се е образувала колона от ТИР-ове. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. Те не приемат и обезщетението от 36 заплати за тези, които напуснат работа сега:

"Очакваме властимащите управляващи по-точно, да намерят начин да дойдат да преговарят с нас. Ние от тук няма да мръднем", категорични са протестиращи.

"Денков да дойде тук. Другото, което очакваме, е да се запази независимостта на България чрез енергетиката, не толкова работни места, не толкова другите глупости, които се изговориха", допълват други.


Междувременно от Министерството на енергетиката публикуваха на сайта си териториалните планове за справедлив преход, с които миньорите и енергетиците в момента се запознават и се очаква да излязат с позици. Те подготвят и нови искания, които ще бъдат изпратени на президентите на двата синдиката и така ще бъдат внесени за разглеждане в парламентарните групи на Народното събрание.По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени