Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван се готви за връхлитането на тайфуна Койну

Снимка: БТА

Полети бяха отменени, а училища - затворени, в части от Тайван днес, когато островът се подготвя за силни ветрове и проливни валежи, които се очаква да бъдат донесени от тайфуна Койну, предаде АП, като се позова на местни медии.

Най-малко 93 полета бяха анулирани днес на летища из целия остров, сочат данни Службата за гражданска авиация. Бюрото за морски и пристанищни въпроси каза, че 96 фериботни курса са били отменени, съобщи Централната новинарска агенция.

Според метеоролози тайфунът може да предизвика тази нощ или утре сутринта свлачища в югоизточната част на Тайван, посочва БТА.

Днес в северната и източната част от острова вали дъжд, идващ от периферията на тайфуна. Очаква се по-късно през деня валежите да се засилят по източното крайбрежие, както и на юг.

Училищата и офисите на някои крайбрежни острови бяха затворени в очакване на тежките метеорологични условия, които ще бъдат предизвикани от тайфуна.

Стихията се придвижва на запад към Тайван с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 155 километра в час и пориви от 191 километра в час, съобщи тайванската метеорологична служба.

Националният метеорологичен център на Китай въведе заради тайфуна Койну жълт код - третия най-висок по използваната от него скала.

Той очаква силни ветрове в крайбрежните провинции Чжъцзян и Фуцзян, където фериботите бяха спрени, а рибарските лодки - призовани да се приберат в пристанищата.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна