Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуайдо призова президента на Венецуела да се явят заедно пред международен съд

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският опозиционер Хуан Гуайдо призова президента Николас Мадуро да се яви заедно с него пред международен съд. Гуайдо реагира на заповедта за арест, издадена от прокуратурата в Каракас.

Венецуелската прокуратура обяви, че е издала заповед за арест на опозиционния лидер Хуан Гуайдо и ще поиска издаването на червена бюлетина от Интерпол въз основа на разследвания, извършени от съдебните власти в Съединените щати.

Бяха определени прокурори, които "да издадат заповед за арест срещу него и да изискат издаване на червена бюлетина от Интерпол, така че той да плати за престъпленията си", каза главният прокурор Тарек Уилям Сааб. Според него Гуадо е бил финансиран от филиали на държавната петролна компания PDVSA.

"Използвал е едно фиктивно правителство и е нанесъл щети на държавата за приблизително милиард и 200 милиона долара", обясни прокурорът.

Живеещият в Съединените щати бивш "временен президент" на Венецуела Хуан Гуайдо е обвинен по-специално в пране на пари, държавна измяна и узурпиране на функции. Във връзка със заповедта за ареста му от Вашингтон изразиха загриженост заради политическо пореследване на демократичната опозиция. Гуайдо не успя да отстрани от поста президента Николас Мадуро, въпреки че беше признат от десетки държави начело със Съединените щати.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна