Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Верстапен спечели трета поредна титла във Формула 1

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макс Верстапен спечели третата си поредна титла във Формула 1, след като неговият съотборник и единствен съперник за първото място Серхио Перес катастрофира по време на спринтовата надпревара в Катар. Перес беше част от инцидента с участието на три болида в 11-ата от общо 19 обиколки на пистата "Лосаил", дълга 5.418 километра. В катастрофата участваха още Естебан Окон и Нико Хулкенберг.

Нидерландският пилот на Ред Бул завърши на втора позиция в Катар, след победителя Оскар Пиастри от тима на Макларън, записал най-сериозния успех в кариерата си до момента. Новобранецът направи силно начало на състезанието и не изпусна лидерската позиция до самия край. Верстапен изцяло доминираше през годината, печелейки 13 от общо 16 състезания до момента, включително и 10 рекордните последователни успеха. Трети в спринтовото състезание в Катар финишира Ландо Норис с Макларън.

Макс Верстапен е петият пилот в историята на Формула 1, който печели три поредни титли. Той се присъединява към легендарните Хуан Мануел Фанджо, Михаел Шумахер, Себастиан Фетел и Люис Хамилтън.

"Фантастично усещане, невероятна година и състезания. Огромно удоволствие е да бъда част от тази група като трикратен шампион. Ще продължаваме да даваме всичко най-добро, на което сме способни. Много сме щастливи в момента. Искаме да продължим напред, всичко е чудесно", заяви 26-годишният Верстапен веднага след състезанието.  

Нидерландецът има 407 точки и е недостижим на първото място в генералното класиране. Неговият съотлорник Серхио Перес е с 223 точки, докато трети е бившият шампион Хамилтън със 194 пункта. 

В неделя ще се проведе Гран при на Катар, а от първо място отново ще стартира Макс Верстапен.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна