Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Цанков с 12-о място на "Ямаха къп" във Франция

Дани Цанков
Снимка: Личен архив

Дани Цанков завърши на 12-о място в клас 125 кубически сантиметра в тазгодишното издание на европейския шампионат "Ямаха къп", в който карат най-добрите пилоти от континента с мотоциклети "Ямаха" в различните класове. Перничанинът можеше и да финишира и по-напред в класирането, но падане 4 обиколки преди края го върна с няколко места назад. Въпреки това Цанков остави отлични впечатления на специалистите с карането си. 

Трибуните и зоните за публика на трасето по мотокрос в Ерне, Франция бяха пълни до краен предел за последното състезание от календара на ФИМ – Купа на нациите 2023. Организаторите се похвалиха, че са продали 51 236 билета за целия уикенд.  Успоредно с надпреварата се проведе и "Ямаха къп", в който Цанков се нареди 12-и от стартирали 40 пилоти.

"Това беше изключително състезание и невероятна обстановка. Всичко беше пълно с хора през целия уикенд и адреналина на максимум. Дани Цанков се представи много добре в "Ямаха къп". Винаги може и повече, но аз съм доволен. Беше в основната група до средата, когато забави малко скоростта и излезе от първите десет. След това дойде и едно масово падане, в което попадна и той, но успя да се качи бързо на мотора и да продължи до края. 12-а позиция е престижно място с оглед на силната конкуренция при 16-годишните и 125 кубика. Все пак той е на 14 години и от тези пред него е най-млад. Получихме похвали от "Ямаха" и продължаваме да работим с тях и през 2024 година. Ще имаме тяхната подкрепа през следващия сезон, което е от голямо значение за нас. Много е вероятно е да направим един лагер в чужбина с водещи пилоти, но ще стане окончателно ясно в следващите седмици. Дадоха ни и специална програма за тренировъчна дейност и някои специфични изисквания. Благодарим на "Ямаха" за доброто отношение и за професионализма. Сега се прибираме към България и няма да имаме почивен ден. Продължаваме ежедневно да караме на отличното трасе в Перник, докато дойде време за Гран При България в Севлиево на 21 и 22 октомври", каза Мартин Тодоров, треньор и мениджър на Дани Цанков. 

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна