Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българка, водач на сафарита, в Африка

Снимка: личен архив

Редовните слушатели на "Покана за пътуване" няма как да не помнят участието на Мариана Филева преди около две години. Тя е единствената жена в света – водач на ловни сафарита на толкова високо ниво. Любовта я отвежда в Италия, а случайността я въвежда в трудния за проникване Международен сафари клуб, в който членуват Джордж Буш, Доналд Тръмп и още 50 хиляди елитни ловци. Междувременно под псевдонима Мариана Флоренци тя написа романа "Италианска съпруга", в който разказва за сложния си развод по италиански, проточил се цели 17 години. Но в "Покана за пътуване" разговаряме за приключенията ѝ в Африка и не по-малко заплетените връзки между хора и животни, ловци и местни жители.

В предишното си интервю Мариана Филева каза: "Аз съм равновесието между нафуканите надувковци от Милано и Ню Йорк и безкрайно примитивните хора от гората. Може да си мислим, че са далече назад цивилизационно, но от гледна точка на свързаност с природата те са много, много по-напред от нас". Как се общува с местните племена, можете да научите от нея в звуковия файл.

Зимбабве, Намибия, святкащи очи на лъвове в тъмното около ловджийския лагер и африкански население, което чака поредния отстрел, за да нахрани семействата си. Това е Африка на Мариана Филева.

Всяка история има две страни и когато тя твърди, че най-добрите пазители на африканските животни са организираните ловци, започваме да се вслушваме в доводите ѝ, защото те спазват законите, а за бракониерите прегради няма.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна