Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън поиска от Конгреса да отпусне средства на Израел и Украйна

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри пакет спешна помощ, предназначен основно за Израел и Украйна. 

В обръщение към нацията от Овалния кабинет, в най-гледаното време, Джо Байдън, обясни защо смята, че е от решаващо значение за Израел и Украйна да спечелят своите войни, а финансовият пакет гарантира на двете държави възможността да се защитават. В същото време той предупреди Израел - цитирам - да не бъде заслепен от гняв, като каза, че след 11 септември американците също са били разгневени и са потърсили справедливост, но са допуснали грешки. Според неназовани конгресмени пакетът е в размер на 100 милиарда долара, като  се очаква 60 милиарда от средствата да отидат за Киев, 10 милиарда за Израел, а останалите пари да бъдат насочени към Тайван и за гарантиране сигурността по границата:

“Това е умна инвестиция, която ще предостави дивиденти за американската сигурност за поколения напред. Тя ще даде възможност да държим американските войници извън пътя на злото и ще ни позволи да построим свят за нашите деца и внуци, който е по-безопасен, мирен и процъфтяващ."

Камарата на представителите обаче в момента е без председател, което прави невъзможно каквото и да приемане на закони. 

Според говорителят на руското външно министерство Мария Захарова - изказването на американския президент, в което той нарича подкрепата за Украйна и Израел "инвестиция" - показва, че Вашингтон - цитирам - "се възползва от марионетните войни, а не се бори за идеи". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!