Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за Украйна, Израел и националната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Белият дом поиска от американския Конгрес близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове на САЩ за Украйна, за Израел и за граничната сигурност на северноамериканската държава, но не предложи стратегия за осигуряване на средствата от изпадналия в политическа криза Конгрес, съобщава Ройтерс. 

Искането на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране идва дни, след като той посети Израел и обеща солидарност, докато страната бомбардира Ивицата Газа след атаката на бойци на "Хамас", която доведе до смъртта на 1400 души в Южен Израел. 

Президентът поиска малко над 61 млрд. долара за задоволяване на нуждите на Украйна, което ще помогне на Киев да се защити срещу "руската агресия". Искането включва милиарди за попълване на военното оборудване на страната, осигуряване на помощ за икономиката и сигурността и подкрепа за бежанците в Съединените щати.

Освен това Байдън поиска 14,3 млрд. долара финансиране за Израел, голяма част от тях за подкрепа на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на страната и други покупки на оръжия, както и 4 млрд. долара военна помощ и правителствено финансиране на Тайван и за противодействане на регионалните усилия на Китай в Азия.

Предложението на Белия дом включва и повече от 9 млрд. долара за хуманитарна помощ, включително за Израел и Газа, където населението е изправено пред влошаваща се хуманитарна криза, както и 13,6 млрд. долара  за гранична сигурност на САЩ за справяне с големия брой имигранти от Латинска Америка и Карибите на южната граница.

Искането включва средства за наемане на 1300 допълнителни гранични патрулиращи агенти, 1600 нови служители по въпросите на убежището и 375 нови съдийски екипа, както и 1,2 млрд. долара за борба с контрабандата на смъртоносния наркотик фентанил.


Групирайки финансирането на Израел с това за Украйна, за сигурността по границите на САЩ, за помощта за бежанците, за мерките за противодействие на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион и други горещо обсъждани приоритети, Байдън се надява, че е създал законопроект за разходите за национална сигурност, който може да спечели подкрепа в изпадналата в затруднено положение Камара на представителите.

Камарата, над която републиканците спечелиха контрола миналата година, вече е без лидер от повече от две седмици, напомня Ройтерс.

Някои републикански законодатели обаче са скептични по отношение на необходимостта от финансиране на войната на Украйна с Русия и заплашиха да спрат изцяло финансирането на американското правителство, за да сложат край на дългово подхранваните фискални разходи.

"Светът наблюдава и американският народ с право очаква техните лидери да се обединят и да изпълнят тези приоритети", заяви директорът на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг в писмо до действащия председател на Камарата на представителите Патрик Макхенри. "Призовавам Конгреса да се заеме с тези приоритети като част от цялостно, двупартийно споразумение през следващите седмици". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!