Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън потвърди за освобождаването от "Хамас" на двама американски заложници в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди освобождаването на двама американски граждани, които бяха държани в плен от "Хамас" в ивицата Газа от 7 октомври до днес.

"Нашите съграждани претърпяха ужасно изпитание през последните 14 дни и аз съм безкрайно щастлив, че скоро ще се съберат със семейството си, което беше обзето от страх“, каза Байдън и благодари на правителствата на Катар и Израел, които са помогнали на Вашингтон "да осигури освобождаването" на своите граждани.

Двамата пленници, освободени от "Хамас", бяха идентифицирани като Джудит Раанан и нейната 17-годишна дъщеря Натали Шошана Раанан.

Израелската армия е поела двамата освободени от "Хамас" американски граждани, съобщиха от кабинета на израелския премиер.

Американката и нейната дъщеря бяха отвлечени по време на атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври. Семейството на двете жени е от района на Чикаго, а по време на нападението те са били на гости на роднини в Южен Израел, уточнява CNN.

В изявлението на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се посочва, че те са били отвлечени от общността в село Нахал Ос , което се намира близо до границата с Газа.

В момента двете жени са на път към военна база в Централен Израел, където ги очакват роднините им. На границата освободените заложнички са били приети от пенсионирания генерал Гал Хирш, който беше назначен от Нетаняху за координатор на Израел по заложниците и изчезналите лица, заедно с военни и защитни сили.

Преди това жените са били транспортирани от Червения кръст, потвърдиха от Международния комитет на организацията, откъдето обявиха, че тя е допринесло за усилията за освобождаването на двете американки, без обаче да съобщава повече подробности.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пък заяви, че всеки един заложник, държан в плен от "Хамас" до този ден, трябва да бъде освободен незабавно.

"Все още има десет други американци, които са в неизвестност... и ние знаем, че някои от тях“ са задържани от "Хамас", посочи Блинкън.

Разсъждавайки върху възможността за преговори с "Хамас", държавният секрета спомена, че на "Хамас" не бива да се вярва и че единственото изискване е безусловното и незабавно освобождаване на всички заложници.

"Хамас" продължава да държи още около 200 заложници, като по-рано днес Би Би Си съобщи, че групировката е предложила да освободи част от похитените в замяна на незабавно прекратяване на огъня, но засега Израел не приема условията. Военните съобщиха, че повечето от пленниците са живи и сред тях има поне 20 деца.

Междувременно броят на загиналите френски граждани при атаките на "Хамас" срещу Израел нарасна на 30, съобщи пред Ройтерс френски дипломатически източник. Седем французи остават в неизвестност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени