Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камера – работи!

Перспективите пред българското кино според НФЦ

Националният филмов център се срещна с киногилдията у нас, за да обсъди процесите в българското кино през периода 2024-2026

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Националният филмов център иска да се създаде фонд "Българско кино", захранван с отчисленията от стрийминг платформите, които предлагат съдържание у нас – като Netflix, HBO Max и Disney +. За целта изпълнителната агенция инициира законодателни промени за увеличаване на средствата за филмопроизводство. Мерките са част от плановете за развитие на киноиндустрията ни през следващите години. Идеята е новосъздаденият фонд да разполага и със специална сметка, в която да се прехвърлят и неусвоените средства от бюджета за българско кино. Началото му е поставено още в 2023-та, но се очаква с конституирането на Национален съвет за кинофондът да се реализира през предстоящата 2024 година.

Това стана ясно на организираната от НФЦ среща разговор с представителите на българската филмова индустрия. Целта на "Камера – работи!", както беше озаглавена срещата на агенцията, бе да се обсъдят процесите в българското кино. Засегнати бяха главно отчетът за извършената през 2023 година дейност от Филмовия център и перспективите за периода 2024 - 2026 година. С това НФЦ заяви намерението си до 2026-а средствата за българско кино да нараснат до 43 млн. лв. на година.

Филмовият център ще продължи да работи и за навлизането на все повече млади хора в киноиндустрията. Затова има идея да бъдат увеличени и средствата за дебютни пълнометражни филми.

Стремежът на НФЦ е България да се превърне в притегателен център за копродукции от Западна, Източна и Северна Европа. Сред целите, които агенцията си поставя, е и включването на страната ни в пилотната схема на Eurimages за подкрепа на сериали. А също така и да бъде на фокус на Международния фестивал за документално кино Ихлава в Чехия, след това и на Берлинале.

В рамките на срещата Националният филмов център представи и постигнатите резултати през последните две години.

През 2022-ра НФЦ поставя рекордни резултати по отношение на разплатените средства за производство на българско кино, като сключените договори са общо 240. Рекордна е и стойността на приходите от билетите в боксофиса – 6 млн. лв. В киносалоните миналата година български филми са гледали 644 234 зрители. Очакванията на агенцията са до края на 2023-та броят договорите да надхвърли досегашните.

През предстоящата 2024 година у нас ще бъдат раздадени 35 млн. лв. за филмопроизводството. От тях 2,5 млн. лв. НФЦ ще даде за продуциране на сериали. Това ще бъде възможно, ако се повиши средностатистическият бюджет на документалния филм. Спрямо закона средствата за сериали са неразривно свързани с него.

Подробностите – в звуковия файл.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна