Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на ООН отхвърли обвиненията на Израел, че оправдавал атаките на "Хамас"

енералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори пред Съвета за сигурност, 24 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отхвърли обвиненията на Тел Авив, че в изявлението си пред Съвета за сигурност на организацията е оправдал атаките на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс.

"Шокиран съм от погрешната интерпретация от страна на някои на моето изявление. Сякаш съм оправдавал терористичните актове на "Хамас". Това е невярно. Беше точно обратното", каза той пред журналисти, без да посочва изрично Израел.

Гутериш пледира вчера за защита на цивилното население във войната между Израел и "Хамас", като изрази безпокойство от "явните нарушения на международното хуманитарно право" в ивицата Газа.

Той заяви пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, че трябва да стане ясно, че и войната си има правила, като се започне от фундаменталния принцип за зачитане и защита на цивилното население.

"Важно е също така да се признае, че атаките на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация", заяви Гутериш.

"Страданията на палестинския народ обаче не могат да оправдаят ужасяващите атаки на "Хамас". Нито пък тези ужасяващи атаки могат да оправдаят колективното наказание срещу палестинския народ", каза той.

Гутериш отбеляза днес, че в изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН той е "осъдил недвусмислено" атаката на "Хамас" от 7 октомври при която загинаха 1400 души, като заяви: "Нищо не може да оправдае умишлените убийства, раняване и отвличане на цивилни граждани - или изстрелването на ракети срещу цивилни цели."

Говорейки за вчерашното си изявление пред Съвета за сигурност на ООН, той каза днес: "Вярвам, че е необходимо да си изясним фактите - особено от уважение към жертвите и семействата им."                     

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна