Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Иран на изненадващо посещение в САЩ

Иранският външен министър Хюсеин Амир-Абдолахиан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Иран пристигна изненадващо в Съединените щати. Хюсеин Амир-Абдолахиан ще участва в заседание на ООН и ще защити интересите на палестинците, се казва в съобщение на министерството на външните работи на Иран, предава ДПА.

Техеран категорично отхвърли участие в терористичното нападение на ислямистката организация "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

В същото време израелското армейско радио съобщи за сравнително голямо нахлуване на израелските сухопътни сили в ивицата Газа през нощта.

Междувременно стана ясно, че министърът на външните работи на Китай Ван И пък е във Вашингтон. Според американски наблюдатели, целта на това посещение е да се договори в най-близко време среща на лидерите на двете страни  Си Дзинпин и Джо Байдън.

Не е оповестена програмата на Ван И, но според предварителната информация на Министерството на външните работи на Китай, той ще е в Съединените щати от 26 до 28 октомври. Белият дом съобщи, че съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан ще се срещне с китайския външен министър Ван И на 27 октомври.

Очаква се и Байдън да разговаря с Ван И, според двама американски служители, запознати с планирането на посещението. 
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна