Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения за конгресмена, задействал противопожарната аларма в Капитолия, за да попречи на гласуване

Американският политик от Демократическата партия Джамал Боумън.
Снимка: АП/БТА

На американския политик от Демократическата партия Джамал Боумън днес бяха повдигнати обвинения, предаде Ройтерс. По-рано този месец той задейства противопожарна аларма в Капитолия, без да е необходимо, и стана причина за евакуация на офис сградата на Конгреса, в момент когато неговата партия се е опитваше да отложи важно гласуване, припомня агенцията.

Боумън е бивш учител, който представлява избирателен район, обхващащ част от Ню Йорк и окръг Уестчестър, е обвинен в подаването на фалшив сигнал за пожар, става ясно от съдебните документи, внесени в съд във Вашингтон.

47-годишният Боумън призна, че е задействал алармата, тъй като смятал, че така ще се отвори вратата към една от сградите в Капитолия. Той оспорва обвиненията на републиканците, че се е опитал да забави гласуването на законопроект, осигуряващ функционирането на правителството за период от 45 дни.

В крайна сметка законопроектът беше приет с почти единодушна подкрепа на демократите. Към момента на подаване на фалшивия сигнал обаче демократите се опитвали да спечелят време, за да четат законопроекта, който председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Маккарти непосредствено преди това представил.

Сградата е била евакуирана за около 90 минути. Някои републиканци от Камарата на представителите призоваха Боумън да подаде оставка след случая.

А долната камара на американския конгрес вече има нов председател:

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени