Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аромат на липа" - връзката между България и Америка

Актьорът Иван Бърнев и режисьорката Сиси Денкова гостуваха в предаването "Радиокафе" за да разкажат подробности около филма "Аромат на липа". Лентата тръгва по кината от 27 октомври 2023 г. Денкова е емигрирала със семейството си през 1997 година в Америка, Мемфис, Тенеси. По думите й оттогава нещата в емигрантството и в киното са се променили много. Относно Изтока и Запада тя сподели:

"Те нямат представа от нашия начин на живот. Има такава голяма разлика между Запада и Изтока и за нас те нямат много голяма представа." Освен това изрази надежда филмът "Аромат на липа" да покаже на американците разликите в начина на живот. Героят Стефан (Иван Бърнев) се премества в българския анклав в предградията на Тенеси, където комични съперничества, подозрения и изцепки си заговорничат да застанат между него и неговата американска мечта. Участват още: Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Рени Врангова. Процесът на снимките, по думите на Бърнев е бил забавен:

"Това, за което най-много се радвам е, че цялото това приключение, забавление, хубав дух между нас се отрази по най-положителен начин на филма, защото можеше и да е обратното. Хората накрая като гледат продукта не се интересуват те как са изкарали, а искат да видят хубав филм. Много често екипът, артистите изкарват страхотно, после гледаш нищо и си викаш добре де, ама мен това много не ме занимава."

За да усетят духа на Америка, актьорите са се потопили в американския начин на живот.

"Може би аз бях най-големият щастливец, защото като човек и актьор опознавах Америка всеки изминал ден. Същевременно и със самият ми герой се случваше това нещо. Най-хубавото е, че на мен самият като човек и като актьор толкова много ми допадна и ми хареса това място, на което бяхме. Реално това се случва и със Стефан, той се адаптира по може би възможно най-добрия начин в тази среда, която е свързана с човек, на когото му се работи, предлага му се работа и той работи и би могъл да печели пари", сподели Бърнев.

"Това микро общество, което представяме с голяма група актьори е измислено нарочно. Защото исках да покажа тази общност символично, както е навсякъде. Даже когато показахме филма на Cinequest Film & VR Festival, американската ни премиера в Сан Хосе, Калифорния, българското общество дойде на прожекцията и те казаха, че всичко е едно към едно и е вярно за тях", каза Денкова. Тя поясни, че екипът е първата публика на филма.

По думите на Бърнев градът на Елвис Пресли Мемфис се свързва с тези, които са мечтаели за свобода, реализация, място на доста от големите музиканти. По темата се включи и Йоана Буковска-Давидова:

"Аромат на липа" е онази емоционална нотка, която всеки един от нас има нужда да съпреживява, да се сети кой е, откъде е тръгнал и кое е важното в живота за нас като българи. Няма значение къде по света се намираме, "Аромат на липа" ни обединява и ни прави значими. "Аромат на липа" е комедийна драма, чийто сюжет ще ви върне към най-важните неща в нашия живот. Нашият, като българи, нашият, като човеци и нашият, като общност, независимо къде по света се намирате. Вървете, за да ви стане топло на душата."

Сиси Денкова сподели, че филмът ще бъде представен освен в България и в други държави. Относно промяната на киното през тези 30 години Бърнев каза, че това е нормално, тъй като светът вече не е същият. От бягството на Запад през комунизма заради свободата, сега хората бягат по икономически причини.

"Когато останеш тук, ти с тези идеи, с мотивацията и амбицията си, не само има една еволюция на собствената ти кариера и собствената ти личност, но и на атмосферата и на околността около теб. Наистина вярвам, че тези, които са останали са тук, за да може по този начин да се подобри нещо около нас. Това са хората, които инвестират цялата си енергия и време за да стане България и да бъде това, което искаме да бъде", каза Денкова.

"Аромат на липа" е много специален филм. Защото това е филмът, който подобно на Мария Бакалова превзе Америка. Само че в обратен контекст на това, което се случва в "Ню Бояна София", където пристигат големите американски продукции с големия американски каст, а българите сме само подправка. Там българите отидохме в Мемфис с американски пари да заснемем една чисто българска история за диаспората в Мемфис на българите, където американците са подправка. Така че няма безплатен обяд", заяви Йоана Буковска-Давидова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени