Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: "Хамас" не позволява на британците и други чужди граждани да напуснат Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, архив.
Снимка: БТА

"Хамас" не позволява на британците и други чуждестранни раждани да напуснат Ивицата Газа, каза Джейк Съливан, съветник на американския президент по въпросите на сигурността. По-късно днес на Даунинг стрийт отново се събира на извънредно заседание Комитета за кризисни ситуации COBRA.

Джейк Съливан е цитиран от Скай нюз да казва, че Египет и Израел са имали пълна готовност да позволят на чужденците да напуснат ивицата Газа през ГКПП Рафах, но палестинската въоръжена групировка "Хамас" е осуетила това, като не се е съгласила с условията, поставяйки свои искания.

Смята се, че най-малко 200 британски граждани пребивават официално в ивицата Газа, но има и хора от много други националности. Източници от британското правителство коментираха, че споделят опасенията на Съединените щати, че "Хамас" може да блокира чужденците и да попречи на напускането им, освен ако не бъдат изпълнени техните искания, за които няма много информация, а това на практика превръща чужденците в заложници във военната зона. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!