Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ваймар експрес" – истината за живота на Фани Попова-Мутафова

Милена Фучеджиева
Снимка: Боян Бочев

Документалният филм "Ваймар експрес" разкрива нови истини за живота на Фани Попова-Мутафова. Лентата проследява пропагандния план на Йозеф Гьобелс за нацистка културна хегемония в Европа и моралната отговорност на творците във времена на изпитания. От 27 октомври филмът се разпространява в кината.

През 1941 г. във Ваймар са поканени писатели от 17 страни, за целите на тази пропаганда. Норвежкият писател Кнут Хамсун, френският писател Робер Бразийяк и българската писателка Фани Попова-Мутафова са сред творците, които прегръщат нацистката "идея".

Пред Радио София сценаристът и режисьор на филма Милена Фучеджиева обясни, че пътят към Ада и българското участие е постлан с добри намерения, тъй като Фани Мутафова е имала намерение да изведе българската литература на европейско ниво и самата тя да получи европейско признание.

„За съжаление, е направила една доста погрешна преценка, че това може да стане на крилете на двуглавия орел на нацизма и е понесла една заслужена присъда за това, което е правила. Свидетелствата за абсолютно неопровержими. Аз открих един албум със снимки, със 76 фотографии, който е документирал пътуването на тази група писатели. Има всякакви писмени доказателства. В Народната библиотека има броеве от година и половина от учредяването на този клуб до разгрома на нацизма. Това са списания, вътре фигурира името й, тя е част от тази литературна нацистка пропаганда. Най-голямото доказателство са нейните думи“, каза Милена Фучеджиева.

Според нея, Фани Мутафова се заема с много силна нацистка пропаганда, когато се прибира в България.

„Има книга „Новата българка“, която е пълна с пропаганди за Хитлер, за нацизма, срещу евреите. Няма никакво съмнение за нейния нацизъм“, каза Фучеджиева.

Първоначално идеята й е да направи филм, който е реабилитиран, но попадайки на свидетелства за пропаганда от страна на Фани Мутафова, сценаристката и режисьор на "Ваймар експрес" променя фокуса си да не се занимава с живота на писателката след 9 септември, а да се занимава със живота й преди тази дата.

На фокус във "Ваймар експрес" са поставени отговорността на писателите във времена на големи политически сътресения.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени