Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Сайт на годината" се връчват за шести път

Снимка: Радио София

На 2 ноември 2023 г. за шеста поредна година ще бъдат връчени наградите "Сайт на годината". Конкурсът ще отличи най-добрите създатели на сайтове, съдържанието в тях и неговата ефективност, като надпреварата е разделена на 14 категории. Основният авторитет на Конкурса се дължи на силното професионално жури, което ежегодно работи върху категориите, критериите за оценка, оценява всички участници и оставя обратна връзка за тях с оглед повишаване качеството им. Подробности разказаха Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб" и продуктовият дизайнер Калоян Петров.

По думите на Томс всяка година категориите са продиктувани от развитието на пазара. Освен традиционните категории тази година има и категория за мобилно приложение, такава за онлайн игри, както и категорията "Подкаст", в която гласува само публиката. Критериите са разделени в три основни групи - "Маркетинг", "Програмиране" и "Дизайн".

"Тази година доста сериозен фокус е доколко сайтовете, които гледаме подхождат креативно и творчески към темата, или съответно категорията, в която са. Тоест, не искаме да стимулираме тези, които правят неща по шаблон, които изглеждат съвсем стандартно, така изглежда един електронен магазин и не искаме да излезем от рамките му, ами стимулираме тези, които се опитват да вкарат малко новаторство", отбеляза Петров.

Той допълни, че в една среда, в която непрекъснато сме заливани от информация е изключително важно някой да може да изпъкне с нещо ново. Но понякога така наречените "нови тенденции" са всъщност позабравени стари. Освен новаторството се обръща внимание и на това, доколко лесен и интуитивен е един сайт, дали в него има грешки, както и доколко той е достъпен. По думите на Петров след като преди години е била вкарана българската кирилица, резултатът е, че вече почти на всеки наш сайт се използва българска форма на кирилицата.

"Аз като дизайнер твърдя, че тя изглежда доста по-красиво, тъй като изглежда малко по-близко до ръкописната форма на азбуката. Втората основна причина е, че тя е доста по-функционална. Бидейки малко по-извита и по-ръкописна е по-лесна за четене и много по-бърза за сканиране", сподели Петров.  

Относно европейските регулации за достъпност на сайтовете от възрастни и незрящи хора, Томс отбеляза, че в последните години навлизат и нови регулации.

"За жалост както всичко у нас, сайтовете на институциите не винаги са достъпни, точно както и самите сгради на институциите. Ужким има рампа, но тя е добре опакована. Има я, но не е годна за ползване лесно, има тоалетна за инвалиди, но пък тя е заключена. Така горе-долу е и при сайтовете. Все повече това се променя и става стандарт. Надяваме се с това, че е сложено като бонусна точка при нас, допълнителна бонусна оценка да можем да стимулираме още сайтове не само, които участват в конкурса, но създатели на сайтове, които следят тенденциите и следят конкурса отблизо да изискват и да съветват възложителите", посочи тя.  

По думите на Петров сайтовете стават все повече интерактивни с много анимации, които след една определена степен натоварват потребителя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени