Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Shell и BP призовават САЩ и ЕС да се намесят в спор с Venture Global за втечнен природен газ

Снимка: Ройтерс

Европейски големи петролни компании поискаха трансатлантическа правителствена работна група да се намеси в спор с Venture Global LNG., предупреждавайки, че "отхвърляйки" договорите за доставка на втечнен природен газ, американският доставчик на синьо гориво заплашва енергийната сигурност на Европа и подкопава САЩ като надежден доставчик, съобщава Блумбърг.

В отделни писма Shell Plc и BP Plc обвиняват Venture Global в "неправомерно поведение" за спиране на товари със синьото гориво, договорени по дългосрочни договори, като вместо това американският доставчик е избрали да продават втечнен природен газ (LNG) на спот пазара на по-високи цени.

Писмата, водени от агенция Блумбърг, са били изпратени от компаниите през октомври до работна група за енергийна сигурност, създадена от САЩ и Европейския съюз.

На 10 ноември компанията Venture Global е отговорила, заявявайки, че обвиненията са "неверни" и че "възмутително" искането правителствата да се намесват в споразумения между частни фирми.

За писмата първо съобщи "Файненшъл таймс", като финансово издание цитира друга европейска компания - италианската Edison SpA, който твърди, че Venture Global ще спечели 17,5 милиарда долара от краткосрочни пазарни продажби, в сравнение с 2,8 милиарда долара по дългосрочни договори, според информация на Wood Mackenzie.

Venture Global заяви, че "силно координираната атака" от страна на европейската енергийна индустрия е опит за "промяна на техните договори и задушаване на конкуренцията" на световния пазар на LNG.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна