Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър официално стана член на Международния соларен алианс

Снимка: Pixabay

Кипър официално стана член на Международния соларен алианс, след като парламентът ратифицира споразумението за присъединяване, като правителството на страната планира за следващата година проекти на стойност 40 млн. евро за възобновяеми енергийни източници.


Близо 46 000 фотоволтаични системи за собствено потребление са били инсталирани от домакинствата и фирмите в Кипър от януари до юли тази година, с общ капацитет от над 250 мегавата, което представлява увеличение с 66% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от енергийното министерство в Никозия.

Правителството ще засили този процес, като ще насърчава въвеждането на хибридни системи за производство и съхраняване на възобновяема енергия. За този зелен приоритет са предвидени 40 млн. евро в бюджета за догодина, посочиха още от министерството.

До януари трябва да завърши проучването за техническата и финансова осъществимост на първия общ соларен парк в Кипър, чиято електроенергия ще служи на кипърските гърци и на кипърските турци, бе съобщено в парламента.

Той ще бъде кипърският принос за реализация на основната цел на Международния соларен алианс - да насърчава използването на слънчевата енергия чрез колективни действия.

Според депутати е необходимо също така да се разработи и прилага "кипърско зелено споразумение" като меморандум за разбирателство между двете кипърски общности.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна