Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Бюджетната комисия отхвърли предложените от МФ промени в данъчните закони за догодина

Заседание на бюджетната комисия на парламента
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента отхвърли всички предложени промени в данъчните закони от Министерството на финансите на първо четене.

Приет обаче бе законопроект за акцизите на малките пивовари, предложен от депутат от "Демократична България".

Въпреки че са отхвърлени на първо четене във водещата комисия, законопроектите ще бъдат разгледани и в пленарната зала. Ако бъдат одобрени, от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха "въздържал се", ще направят промени между двете четения.

С единствения приет законопроект се освобождават от акциз хората, които варят бира у дома си като хоби, а бюджетната комисия прие с добро настроение предложението на "Даниела Божинова от ДБ.

За предложенията на Министерството на финансите обаче не се събра одобрение, което Венко Събрутев от ПП тълкува така:

"Моят личен прочит е това, че не приехме предложението на Делян Добрев за отпадане на дерогацията, с което щеше да се вдигнат цените на горивата рязко. Ясно показахме, че дори на цената на това правителството ни падне, в миг, в който след това предстоеше да се гласува вота на недоверие, ясно показахме, че ще защитим обществения интерес, а не нечий корпоративен".

Основните критики бяха за вдигането на местните данъци, за добилата популярност идея като "бонус-донос", както и за идеята – ако не се получи касова бележка, да не се плаща стоката.

Според Ирена Димова от ГЕРБ за всички малки мерки с цел изсветляване на бизнеса, ще се намери начин за заобикаляне.

"Българите ще намерим ефект от цялата дяволия. От 10 работи фискализираме две. Какво правим? Свързваме се с НАП, с полиция, назначаваме охрана".  

От ГЕРБ и от ДПС се въздържаха с намерението да направят промени между двете четения, а още в началото на заседанието на ресорната комисия председателят й Йордан Цонев призна нагласата на депутатите:

"Доста сериозно забавена е данъчно-бюджетната процедура". 

По публикацията работиха: Явор Римски, Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!