Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Александър Колевски: Рецептите за антибиотици да са верифицирани с микробиологично изследване

| Интервю
Снимка: Личен архив

Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много сериозен. Изписват се антибиотици, без да има направено микробиологично изследване и антибиограма. 

Това заяви пред БНР д-р Александър Колевски - началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

По думите му масово се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е стигнала до такова ниво, че в рамките на часове могат да се получат отговори на тези въпроси, отбеляза той. 

"Бързият тест за най-разпространените респираторни вируси излиза след 20 минути. Въз основа и на кръвна картина може да се установи дали инфекцията е вирусна или не. Но за успокоение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик".

Антибиотиците са медикаменти с предизвестен край на действие, предупреди д-р Колевски в предаването "Преди всички". По думите му в един момент проблемът за лекарите става такъв, че няма с какво да лекуват болните. Всяка инфекция, причинена от бактерия, която е полирезистентна, е трудна за лечение, обясни той. 

Според него електронните рецепти са чудесна идея, но изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробиологичен резултат, в който антибиограмата да съответства на изписания антибиотик

Д-р Колевски цитира данни на СЗО, според които през 2050 г. в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни щамове. Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми, подчерта той.

Според него това трябва да бъде политика не просто на една болница, а на всички. Нещата никак не са розови, изказа мнението си докторът. И изтъкна още, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в червената зона за всеки микроорганизъм, за всеки антибиотик, като резистентни за някои микроорганизми сме в тъмночервената зона.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.