Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Капитанът и първият помощник-капитан на отвлечения кораб в Червено море са българи

Galaxy Leader
Снимка: Ройтерс

Капитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси кораб "Галакси лидер" в Червено море са българи. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

Той допълни, че на близките им е предложена психологическа помощ. 

"Има отвлечени двама български граждани. Това са капитанът на кораба и първият помощник-капитан. До момента никой не се е свързал с нас. Работим с колегите от партньорските служби. Установили сме контакт с техните близки, разполагат с пълната информация. Предложили сме им психологическа помощ и всякакви други потребности, които може да предостави институцията, държавата", заяви Коцев.

Иран междувременно отхвърли твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарен кораб с британски собственик и японски оператор от йеменските хуси в Червено море, заяви на пресконференция днес говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

"Многократно казахме, че съпротивителни групи в района действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на народа си", заяви говорителят Насер Канани. Той каза също, че израелските твърдения целят да отклонят вниманието от пълното поражение на Израел в борбата им срещу радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.