Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сам Алтман и Грег Брокман ще ръководят новия екип на "Майкрософт" за авансиран изкуствен интелект

Сам Алтман говори по време на събитие в Moscone West Convention Center в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, 16 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софтуерният гигант  "Майкрософт" (Microsoft) наема бившия изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам Алтман, който беше освободен от работа в петък.

Стотици служители в компанията за изкуствен интелект OpenAI са се подписали под писмо, в което предупреждават, че ще напуснат, освен ако "всички настоящи членове на борда на директорите, който уволни Сам Алтман, не подадат оставка".

Сам Алтман беше уволнен от OpenAI в петък, след като мнозинството от членовете на борда заявиха, че "вече нямат доверие в способностите му да продължи да ръководи компанията".

Назначението на Сам Алтман в екипа на Microsoft беше обявено лично от главния изпълнителен директор Сатя Надела, който допълни, че освен него в компанията ще бъде нает и съоснователят и президент на Open AI Грег Брокман.

Двамата ще ръководят новия изследователски екип на Microsoft за авансиран изкуствен интелект, като Алтман ще заеме поста на изпълнителен директор.

Медиите коментират, че преди да бъде уволнен Сам Алтман е предложил на инвеститорите OpenAI да стартира създаването на tensor чипове под кодовото име Тигрис, което привлече интереса на редица рискови компании, но и на Microsoft.

Само седмица по-рано софтуерният гигант обяви, че е изградил свой собствен персонализиран чип за изкуствен интелект, който може да се използва за обучение на големи езикови модели и потенциално избягване на скъпоструваща зависимост от други компании. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.