Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съд в Италия произнесе

Над 200 присъди на мафиоти от "Ндрангета" и техни съучастници в "бизнес партията на мнозинството"

"Бункерът", където се провеждаше най-големият процес срещу калабрийската мафия, Ламеция Терме, регион Калабрия, Южна Италия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В мегапроцес в Италия срещу калабрийската мафия "Ндрангета" днес бяха осъдени стотици мафиоти, както и техни помагачи с "бели якички" - политици, служители в обществени институции, полицаи. Произнесени са над 200 присъди при 338 обвиняеми.

След заседаниеq продължило повече от месец в залата-бункер в Ламеция Терме, съдът от Вибо Валентия, занимаващ се със случая "Rinascità Scot" (Прераждането на Скот), се произнесе на първа инстанция срещу така наречената "бизнес партия на мнозинството".

Тя включва не само босове на "Ндрангета" и на редица мафиотски фамилии от района на Вибо, но също предприемачи, бивши депутати, бивши регионални съветници, кметове, карабинери, хора от тайните служби и професионалисти, наречени "бели якички" . 

Сред тях е бившият сенатор на "Форца Италия" Forza Italia Джанкарло Пители. Адвокат и масон, той е  обвинен във външно сътрудничество с "Ндрангета".

Съдът поиска за него 11 години затвор. Най-много - по на 30 години, са осъдени трима босове на "Ндрангета".

Всички произнесени 207 присъди възлизат общо на над 2000 години затвор. Това трябва да бъде потвърдено от апелативната и касационната инстанция.  

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.