Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 60 години от убийството на Джон Ф. Кенеди

Навършват се 60 години от убийството на президента Джон Ф. Кенеди. 

През ноември 1963 г. 46-годишният по онова време Джон Кенеди пристига в Тексас по време на кампания за набиране на средства за спечелване на нов президентски мандат. След среща с губернатора на щата Джон Конъли,двамата се отправят с открита лимузина към най-големия по онова време търговски център, където президентът трябва да произнесе реч. Около 12.30 на обяд проехтяват изстрели и Кенеди и губернаторът Конъли са тежко ранени. 

35-ият президент издъхва по-късно в болницата. За убиец е посочен Лий Харви Осуалд, който обаче е застрелян от собственик на нощен клуб минути преди да се яви пред съда, което до ден днешен подхранва теориите за заговор. 

Президентският мандат на Джон Кенеди е белязан от кубинската ракетна криза, атаката в Залива на прасетата срещу комунистическа Куба и програма за изпращане на човек на Луната. След мирното решаване на кубинската криза Кенеди е решен да намери изход от Студената война. Няколко месеца по-късно Вашингтон и Москва се споразумяват за ограничена забрана на ядрените опити.

В изявление по повод годишнината американският президентът Джо Байдън заяви, че „В живота и в смъртта президентът Кенеди промени начина, по който виждаме себе си – страна, пълна с младежки надежди и амбиции, подсилена с опитната сила на хора, които са преодолели дълбока загуба, превръщайки болката в непоколебима цел“.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени