Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ е получило до момента над 800 проекта от 263 общини за включване в Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС

До момента в Министерството на финансите (МВ) са получени над 800 проекта от 263 от общо 265 общини в страната, които да бъдат включени като приложение в проектобюджета за следващата година.

Това съобщи по време на изслушването в Народното събрание финансовият министър Асен Василев:

"Към момента има само две общини, които не са ни отговорили - едната е община Вълчедръм, област Монтана, и другата е община Трекляно, община Кюстендил.  В петък в Министерския съвет трябваше в много спешен порядък да влезем с някакъв списък, доколкото общините са готови, с възможността между първо и второ четене този списък да бъде попълван и с възможността до 1-ви март, според конкретните текстове на закона, този списък да бъде променян, допълван, актуализиран, така че новите кметове да могат да отреагират адекватно".

Изслушването беше поискано от БСП заради съмнения дали общините са били информирани за изпращането на проектите и дали няма съмнения за лобистки подбор на проекти. Социалистът Кристиан Вигенин обърна внимание и на друго съображение:

"Вие казахте, че няма да се допусне "двойно" финансиране, но на мен ми се струва, че там проекти, които теоретично биха могли да се финансират с европейски пари, но сега се пускат по този начин, защото е по-лесно и пак да кажа -  не си поставяме някаква ясна цел с тези средства, какво искаме да постигнем в българските общини".

Финансовият министър Асен Василев категорично отрече да има различен подход спрямо общините:

"Ако говорим за общини, които не са готови и мислите, че имаме политически пристрастия, ние за първи път имаме кметове на общини, които влизат в общини, които са меко казано "неподготвени", нека така да кажа".

Министър Василев прогнозира, че програмата няма да надхвърли предвидените във фонда 1 милиард лева, като има финансов лимит за проектите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени