Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика предлага отпадане на всички облекчения за ДДС

Снимка: Ани Петрова

В хода на дебатите по данъчните закони от Института за пазарна икономика предлагат да отпаднат всички данъчни облекчения по ДДС. Според Петър Ганев бюджетът за следващата година гарантира ръста на доходите, но предвижда много неоправдани социални разходи.

Предвидените 1,5 милиарда лева, според експертите от Института за пазарна икономика, ще са достатъчни за увеличението на минималната работна заплата на 930 лв. и за десетпроцентно увеличение на бюджетните заплати. Но политиката по доходите трябва да се преразгледа, препоръча икономистът Петър Ганев като се пренасочат повече средства към изоставащите сфери.

"Видимо в някои сфери имаше забавяне в ръста на възнагражденията, включително в някои социални дейности. Докато в други си беше наваксано, и то повече. Например при учителите, знаем, имаше двойно повишение на заплатите. Фокусът трябва да е в сферите, в които има изоставане, както беше при учителските заплати преди 4 години, и там да се насочи ресурс", коментира Ганев.

Гарантирани са парите за увеличение на пенсиите по т.нар. "швейцарско правило" с 11% от 1-ви юли 2024 година, когато минималната пенсия ще стигне 580 лв.

Икономистите не очакват промени по основните данъчни закони, подкрепят увеличаването на корпоративния данък от 10% на 15%, но препоръчват данъчната ставка по ДДС да се върне към размера от  20% за всички сектори.

"Вече имаме над 10 изключения и реално ние сме в момент, в който те все още по-скоро се разширяват, а не се свиват. Време е да се обърне тази тенденция. Пандемията вече е забравена, няма причина да е по-ниско ДДС-то", заяви Ганев. 


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!