Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият аржентински президент на среща с директора на МВФ

Хавиер Милей
Снимка: АФП

Новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей е обсъдил с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева проблемите пред страната и програмата си за реформи. Аржентина среща трудности с погасяването на кредитната програма от фонда в размер на 44 млрд. долара.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи в социалната мрежа X, че с Хавиер Милей са обсъдили предизвикателствата пред Аржентина, но и "решителните" политически действия, от които икономиката на страната се нуждае. Фондът се е ангажирал да подкрепи усилията за трайно намаляване на инфлацията,  подобряване на публичните финанси и увеличаване на растежа с основен двигател частният сектор.

Милей, икономист по образование, чийто президентски мандат започва на 10 декември, написа в Екс, че е разказал на Георгиева за различните аспекти на плана за съкращаване на бюджетните разходи и за паричната политика. Той се придържа към планове за шокова терапия, с която да бъдат преодолени множеството кризи в страната като инфлация от близо 150 процента.

"Фискалният баланс не подлежи на обсъждане. Ще уволня всеки министър, който харчи много. Не знам дали съм ясен: Министър, който харчи много, си отива. 2024 година ще завърши с фискален баланс", каза Милей.

На втория тур на президентските избори на 19 ноември Хавиер Милей, издигнат от дясната коалиция "Свободата идва", победи министъра на икономиката Серхио Маса. Милей се обявява за минимална намеса на държавата в живота на хората, премахване на централната банка като мярка за борба с инфлацията, обещава да приватизира държавните компании и не изключва преминаване към долара. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна