Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията във Върмонт издирва нападател, прострелял и ранил трима колежани от палестински произход

Снимка: Ройтерс

Полицията в американския щат Върмонт издирва нападател, прострелял и ранил трима колежани от палестински произход в Бърлингтън. Разследващите подозират, че се касае за престъпление от омраза.

Тримата простреляни са 20 годишни. Единият е с тежки наранявания. Младежите гостували на свои близки за Деня на благодарността. Разхождали се в близост до Университета на Върмонт, когато пред тях застанал бял мъж с пистолет, който стрелял и избягал. Според полицията двама от пострадалите са американски граждани, третият е с разрешение за постоянно пребиваване. Двама от младежите са били с традиционни палестински шалове.

Американо-арабският антидискриминационен комитет заяви, че "има причина да смята, че тази стрелба е станала, защото жертвите са араби", а съветът за американо-ислямски отношения обяви, че предлага награда от 10 000 долара за информация, водеща към извършителя.

В публикация в социалната медия X сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс написа, че "омразата няма място никъде"" и че очаква пълно разследване по случая.

След началото на конфликта Израел - "Хамас" се отчита увеличаване на престъпленията от омраза в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна