Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата в Скопие държавният секретар на САЩ заминава на посещение в Израел и Западния бряг

Антъни Блинкън в Брюксел, където министрите на външните работи на НАТО ще проведат двудневна среща, за да обсъдят войните в Украйна и Близкия Изток, както и нарастваща стратегическа конкуренция - 28 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че американският държавен секретар Антъни Блинкън отново ще посети Близкия изток.

След срещата на външните министри от НАТО в Брюксел и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие, в четвъртък той заминава за Израел и Западния бряг, за да съдейства за удължаване на примирието и освобождаване на още израелски заложници.

Това е третото посещение на Антъни Блинкън в Близкия Изток след началото на конфликта между Израел и "Хамас". Той  трябва да пристигне в Израел в четвъртък, когато изтича срокът на продълженото примирие.

Според говорителя  на Държавния департамент Матю Милър в Израел и на Западния бряг Блинкън ще "обсъди правото на Израел да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право, както и усилията за освобождаване на оставащите заложници, защита на цивилните по време на операциите на Израел в Газа и ускоряването на хуманитарната помощ за населението в анклава".

Държавният  секретар на САЩ трябва да обсъди още принципите за следвоенна Газа, както и необходимостта от създаване на независима палестинска държава и недопускане на разширяването на конфликта, каза още Матю Милър.

В окупирания Западен бряг Антъни Блинкън се очаква да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, а после ще замине за Дубай за срещи с регионални лидери, които ще присъстват на срещата на върха за климата КОП 28.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени